21.3.2018

Pentulaatikko

Nartut usein hakeutuu synnytyksen lähestyessä "luolaan" eli johonkin paikkaan missä on sopivasti katto pään päällä. Siellä on turvallista synnyttää. Diiva synnyttää tässä ihan lähiaikoina ja nyt on selvästi alkanut enemmän hakeutumaan jonnekin alle kun menee lepäämään. Uni maistuu paljon ja nyt kerätää voimia tulevaan.

Eteisessä on vanha hevosreki.
Reen alle mahtuu sopivasti lepäämään vielä ison mahankin kanssa.

Myös vanhan ison ja jyhkeän kaapin alla on
Diivan mielestä turvallinen lepopaikka.
Kunhan on "luola" on kaikki hyvin.

Koska narttu hakeutuu jonnekin alle, pidän aina viimeisinä päivinä ennen synnytystä nartun ulkona kiinni ellei ole sellaista aidattua aluetta missä ei varmasti pääse piiloutumaan. Usein kuulen sanottavan että ei meidän narttu kun se on niin kiltti ja tottelevainen. Kyllä meidän narttu pysyy pihassa vapaanakin. Vaan niinpä kuulen sitten niitäkin juttuja kuinka se kiltti ja tottelevainen kaivoi ittensä lautakasan alle, rakennuksen alle, kuusen alle metsään jne. kun se etsii itselleen pesäpaikkaa. Sieltä sitten koitetaan kaikin tavoin saada pois ennen kuin h-hetki lähestyy. Vaistot ohjaa nartun käyttäytymistä.

Pentulaatikon sijoitan rauhalliseen paikkaan jotta nartun ei tarvi stressata muiden koirien läsnäolosta. Tuire Kaimion luennolla olen myös oppinut että narttu hidastaa hoivakäyttäytymistään jos ihminen tai toinen koira on lähettyvillä. Ja koira vaistoaa ihmisen tai koiran seinienkin läpi. Siksipä valitsen pentulaatikolle ensimmäisen kolmen viikon ajaksi mahdollisimman rauhallisen paikan. Sillä, nuoleeko ja hoitaako emä pentujaan on suuri merkitys pennun luonteeseen.  

Pentulaatikon koko: 
leveys: koiran säkä + 10 cm
pituus: koiran mitta kirsusta hännänpäähän

Tämä koko on minsuta ollut erittäin kätevä, pentulaatikossa on tilaa mutta pennut ei joudu liian kauaksi emästä. Lagotoilla koko on n. 110 x 70 cm.

Olen tehnyt pentulaatikosta turvallisen luolan. Alla olevalla videolla kerron myös kuinka pentulaatikko on sisustettu. 


Video löytyy youtubesta
Kennel Fungo löytyy facebookista ja instagramista