22.3.2018

Mistä tietää synnytyksen alkavan?

Jos narttu on astutettu luonnollisesti, laskettuaika on 59-63 vuorokautta astutuksesta.

Koiralla muutamista merkeistä tietää milloin synnytys on alkamassa. Minulla on tapana mitata koiran lämpö, se kertoo melko tarkasti milloin pennut on syntymässä. Osa pitää tätä huuhaa juttuna mutta minä olen lagotoilta ja podhalanskeilta kyllä saanut lämmönlaskun napattua. Jos ei synnytys sitten ala aikanaan niin tietää viedä nartun eläinlääkäriin tarkistettavaksi.

Kerran meillä kävin niin että podhalanskilla mitattiin lämpöjä, tiedettiin että synnytyksen pitäis alkaa vuorokauden sisään ja narttu teki pesää. Yhtäkkiä narttu rauhoittui ja laittoi nukkumaan. Kävimme sitten eläinlääkärillä tarkastuksilla ja hän oli sitä mieltä että polttoheikkoutta. Myöhemmin kuulin että tämä polttoheikkous on melko yleistä podhalanskeilla. Eläinlääkäri antoi nartulle vähän lisäkalkkia ja niin me lähettiin kotiin synnyttämään iso pentue. Eka pentu syntyi samantien kun kotiin päästiin. Eläinlääkäriltä sitten kysyin voiko narttu "pidätellä" niitä pentuja ja hän kertoi että voi hetken aikaa. Jos narttu ei koe oloansa turvalliseksi, se saattaa pidätellä pentuja hetken. 

Usein nartut myös synnyttää yöllä kun on rauhallista ja mahdollisesti perheen muut koiratkin ovat rauhassa tai nukkumassa. Joskus jos haluaa että narttu tekis mieluummin päivällä, tähän saattaa auttaa se että hiljentää talon ja tekee hämäräksi synnytystilan. Aina tästä ei ole mitään taikaa.

Tein pienen videonpätkän siitä, mistä tietää synnytyksen pian alkavan. Videolla pentuja odotellaan Diivalle.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti