12.1.2017

Koiran liikunta ja lihaskunnon kehittäminen

Koiran lihaskunnon kehittäminenaa 

Jos haluat koirastasi hyvän urheilukoiran, aloita treenaaminen jo pentuna. Älä kuitenkaan treenaa pentua rikki, harjoittele pennun ehdoilla. Lisää liikuntaa kun koira kasvaa. Harjoittele säännöllisesti ja nousujohteisesti. Harrasta monipuolista liikuntaa koirasi kanssa ja pidä levon ja rasituksen suhde oikeana. Lihakset kasvavat levossa, mikäli et malta pitää riittävästi lepopäiviä, koirasi kunto ei kehity halutulla tavalla.

Lajivalinta määrittää pitkälti treeniä. Metsästyskoira tarvitsee paljon kestävyysominaisuuksia ja agilitykoira räjähtävää voimaa ja nopeutta. ”Sprintterinkin” suorituskyky rakentuu kuitenkin vahvan peruskestävyyden pohjalle!

Koiran kestävyysominaisuudet ovat ylivoimaiset. Ihmiseen verrattuna koira on väsymätön juoksija. Koiralla on hyvä lihaskapasiteetti, ponnistusvoima ja korkea punasolujen määrä. Koiralla on ”sisäänrakennettu veritankkaussysteemi”. Esimerkiksi agilitykoira pystyy mobilisoimaan rasituksen alussa pernasta noin 21 prosenttia lisää punasoluja kuljettamaan happea lihaksiin. Koiran ruumiinlämpö nousee helposti ja elimistö kuivuu nopeasti.

Erilaisia treenejä

Koiran kanssa kannattaa tehdä peruskestävyystreenejä, voimatreenejä ja vauhtikestävyystreenejä. Kovaa treenaamista ei saa aloittaa liian aikaisin, koska intensiivinen harjoittelu estää luuston kasvua (pituuskasvu, ympärysmitta). Nuoren koiran tulee saada paljon omaehtoista liikuntaa ja epätasaisella maastolla. Kehittyvälle luustolle pitää antaa riittävästi ärsykkeitä jotta se vahvistuu.

Peruskunto luo kestävän pohjan. Harjoitusvaikutus kohdistuu tukikudoksiin, jänteisiin, nivelsiteisiin ja luustoon. Tukikudoksissa harjoitusvaikutukset tapahtuvat paljon hitaammin kuin lihaksissa. Harjoittelun on oltava suunnitelmallista, säännöllistä ja nousujohteista peruskuntokauden 16-20 ensimmäistä viikkoa.

Peruskuntokaudella aloitetaan harjoittelu koiran ehdoilla. Noin 3-5 km lenkkejä ja pysähdytään välillä. Peruskuntokauden harjoituksissa vauhti 13-15 km/h. Rasitusta lisätään suorituksen kestoa pidentämällä (esim. +2 km parin viikon välein). Kauden alussa on hyvä olla 3-4 harjoitusta viikossa ja vaihtelua saa erilaisissa maastoissa. Koiran pitää palautua 1-2 päivässä, tai muuten harjoitus on ollut liian kova.

LSD-Lenkit

Koiran kanssa tulisi tehdä paljon LSD-lenkkejä. Eli Long Slow Distance – lenkkejä. Matalalla sykkeellä pitkästi esimerkiksi remmikävelyä tai hidasta juoksua 5-10 kilometriä.

Hyviä käytännön harjoitusmenetelmiä on: vapaana juoksutus, vetovyössä juoksutus, polkupyörä, kick bike, uittaminen, umpihanki tai suo, juoksumatto tai vesijuoksu ja remmikävely.

Voimaharjoittelu

Lihaskunto- ja voimaharjoittelu kannattaa myös harjoitella koiran kanssa. Voimaa tarvitaan kiihdytyksiin, kovavauhtiseen juoiksuun, hyppyihin, nopeaan reaktiokykyyn. Voimaharjoittelu myös estää vammoja ja kehittää niveliä. Tee koirasi kanssa usein 10 minuutin voimaosuuksia lenkin lomassa. Voimatreeniä on muun muassa hyppysarjat, maksimivauhtiset vedot mäessä, umpihanki tai rantavesi tai jopa suo on hyviä harjoittelumaastoja. Vedossa tai vapaana tilanteen mukaan. Voimatreeniä pari kertaa viikossa on riittävä määrä.

Vauhtikestävyystreenit

Vauhdikkaissa vedoissa ponnistus lisääntyy, jolloin juoksemiseen otetaan käyttöön lisää voimaa. Kunto-ominaisuuksien kehittyessä tasavauhtisen harjoituksen kestoa pidennetän ja vauhtia lisätään jotta harjoitteluun saadaan nousujohteisuus. Vauhtikestävyystreeneissä mennän esim. 1 km kovaa, 1 km kevyesti. Vauhtikestävyystreeneissä verenkiertoelimistö kehittyy nopeasti. Aloita lyhyistä (n.200-500 m) vedoista koiran kunnon mukaan. Harjoittele nousujohteisesti.

Mitä nousujohteisuus tarkoittaa?

Harjoituskertojen, harjoitusajan, toistojen, kokonaismäärän, intensiteetin ja kokonaiskuormituksen tulee kasvaa järjestelmällisesti ja pieniä askelia kerralla. Harjoitusohjelman kiristyessä rasitusta lisätään raskaille päiville ja helpot päivät pidetään kevyinä. Jokaisen treenikerran jälkeen pitäisi jäädä tunne, että koira olisi jaksanut vielä hieman enemmän.

Tärkeä perussääntö!

Rankan treenin jälkeen seuraavana päivänä vähintään kevyt avaava kävely paikkojen aukaisemiseksi.

Viikon parin aikana yritä ehtiä ainakin liikuttamaan koiraasi kaikilla askellajeilla. Jos juosutat koiraasi metsässä vapaana, se yleensä suurimman osan aikaa laukkaa tai ravaa. Muista myös rauhallinen kävely. Pidennä peruslenkkejä asteittain parin viikon velein. Muista pitkät LSD-lenkit. Hapenottokyvyn parantamiseksi harjoittele ylämäki tai intervalli harjoituksia ainakin kerran kahteen viikkoon – huomaat kehityksen nopeasti.

Palautuminen on tärkeää!

Kuten ihminen, koirakin tarvistee palautumista. Kunto ja lihakset kasvaa levossa!

Mistä tiedän olenko treenannut koiraani liikaa?

Ylirasituksen oireet on seuraavat: koira väsyy helposti, on kiihtynyt, ruokahaluttomuutta, keskeytynyt uni, laihtuminen, hieman krooninen ylilämpö.

Ajattele miten treenaat!

Koiran treenaamisen lämpöraja on 16 astetta. Kuumemmalla ilmalla harjoitusta on kevennettävä tai jätettävä se kokonaan väliin. Kesällä treenaaminen täytyy ajoittaa aikaiseen aamuun tai myöhäiseen iltaan. Muista että koira kuumuu helposti ja kuivuu nopeasti.

Pyri aina onnistuneisiin suorituksiin vaikka treeni jäisikin kesken. Vaikka olisit suunnitellut esimerkiksi pidemmän pyörälenkin, mutta näet että koirasi ei jaksa, lyhennä lenkkiä.

Ruoka ja juoma ennen treeniä

Onnistuneen suorituksen edellytyksenä on riittävä energiavarasto. Harjoittele silloin kun koiran vatsa on tyhjä. Muista nestetankkaus ennen suoritusta ja pitkän suorituksen aikana pienet nestetankkaukset.

Urheilukoiran ruokinta

Riittävä rasvan saanti on tärkeää paljon liikkuvalle koiralle. Koira käyttää rasvoja kaksi kertaa tehokkaammin energiantuotantoon kuin ihminen. Urheilukoiran ruuissa on keskimäärin 20-30 prosenttia rasvaa.

Raskas liikunta lisää proteiinin tarvetta. Koiralla ei ole varsinaista proteiinivarastoa elimistössään. Jos ruuassa ei ole riittävästi valkuista, lihasmassa vähenee. Samalla pehmytkudosvammojen määrä lisääntyy ja elimistön immuunijärjestelmän toiminta heikkenee.

Työ ja kilpailukoirilla suositus olisi, että 25-40 prosenttia energiasta tulee proteiinista.

Urheilukoiran painoa kannattaa kuitenkin tarkkailla. Jo 1-2 kg:n heikentää koiran suorituskykyä ja etenkin nopeutta. Koiran on oltava ennen kilpailukautta sopivassa kunnossa. Kilpailukaudella kannattaa välttää laihduttamista.

Kiinteää ruokaa ei suositella annettavaksi juuri ennen urheilusuoritusta. Vältä ruokkimista 2 tuntia ennen ja jälkeen rasittavan liikunnan. Kilpailupäivän rutiinit ei saisi poiketa normaalista ruokintakäytännöstä. Opetus lähtee liikkeelle jo pentuvaiheessa, sillä altistuminen esim. tietyille tuoksuille voi muodostaa voimakkaita mieltymyksiä jotka säilyvät läpi elämän.

Nestetankkaus

Ennen suoritusta huolla koiraasi. Juominen on usein koiralle vaikeaa, kun ympärillä tapahtuu ja menohalut ovat jo kovat. Siksipä veteen onkin hyvä lisätä ainesosia jotka tekevät siitä maistuvampaa. Lisää veteen esimerkiksi tonnikalaa. Nesteytys aloitetaan useita päiviä ennen kisaa, viimeistään kuitenkin edellisenä iltana jos seuraavana päivänä on esim. agility kisat. Rasitus lisää nesteen poistumista elimistöstä. Nestetarpeeseen vaikuttaa myös ympäristön lämpötila.

Vuorokauden nestetarve on keskimäärin n. 1 dl/ kg normaali oloissa. Urheilukoira kuluttaa vettä kotioloissa noin 1,5 dl / kg. Jo 3-4 prosentin nestehukka heikentää suoritusta ja 7-8 prosentin nestehukka vaatii tehokasta hoitoa, jotta se ei johda hengenvaarallieen tilaan.

Nesteytys käytännössä:
Nestetankkaus 3-8 tuntia ennen suoritusta. Pieni nestemäärä juuri ennen suoritusta ja pieniä nesteannoksia pitkäkestoisen suorituksen aikana. Muista tehokas nesteytys välittömästi suorituksen jälkeen! Nestevajaus heikentää suoliston toimintaa, ravinnon imeytymistä ja energiavarastojen palautumista.

Suorituksen jälkeinen palautuminen:
Kovasta harjoittelusta tai kilpailusta seuraa nestevajaus, energiavarastojen tyhjentyminen ja kehon väsyminen. Välittömästi rasituksen jälkeen alkaa palautumisvaihe. Oikein valitun ravinnon avulla tämä vaihe merkittävästi lyhenee ja tehostuu.

Voimakas janon tunne on 5-30 minuuttia rasituksen jälkeen. Nestevajeen korjauken lisäksi elimistön glykogeenivarastot tulisi palauttaa nesteellä ja hiilihydraateilla.



Mukavia treenihetkiä koirasi kanssa!