13.1.2017

Trimmauskone

Aika usein minulta kysytään hyvää trimmauskonetta. Oman kokemukseni perusteella voin suositella lagoton turkin trimmaamiseen konetta Andis AGC 2 - konetta. Tämä kone on ollut minulla käytössä jo yli 10 vuotta. Hyväksi todettu. Ajatuksena olis joskus hankkia akullinen Andiksen trimmeri mutta se on vielä toivelistalla. Toinen hyvä vaihtoehto on Oster Golden A5.

Andiksen ja Osterin suurimmat erot on siinä, että Andis on kevyempi, hiljaisempi ääni, ergonomisepi käyttää. Andiksen konetta ei tarvi öljytä, riittää että huollat terät. Osterissa tarvii muistaa myös trimmerin öljyäminen.

Kumpaankin edellä mainittuun trimmeriin menee toistensa terät. Eli Andikseen sopii Osterin terät ja päinvastoin.

Andiksen koneeseen kuuluu peruspakettiin terä nro 10. Sillä saa aikaan melko kaljun koiran. Tämä terä on hyvä sillon jos koira on umpitakussa. Tätä terää käytän itse kainaloiden/mahanaluksen ajeluun jossa karvaa on vähemmän. Muita hyviä teriä joita itse käytän lagoton turkin ajelemiseen on terät 4,5 ja 7. Mitä isompi luku, sitä lyhempi karva. Eli 7 terä jättää noin 3,2 mm turkin, terä 5 jättää noin 6,3 mm turkin ja terä 4 jättää 9,5 mm turkin. Mitä takkuisempi turkki, sitä lyhemmäksi se täytyy ajaa. Selvän turkin saa ajettua terällä joka jättää pidemmän karvan.

Teriä on kahta mallia. On esimerkiksi terä 7 ja terä 7F, minä suosin terää jossa ei ole F kirjainta koska siinä on joka toinen piikki lyhempi ja se kykenee kokemukseni mukaan lagoton turkkiin paremmin.

Terien huolto: hoitamalla trimmauskoneen teriä, pidennät niiden käyttöikää. Muista lisätä terille tarkoitettua öljyä pari tippaa kumpaankin reunaan ennen ja jälkeen trimmauksen, anna koneen olla käynnissä hetki. Öljy kuljettaa kosteutta ja roskia terien välistä pois.

Muista! Jos kiedot trimmauskoneen johdon koneen ympärille, jätä johdosta lenkki niin, ettei koneen ja johdon liitoskohta taitu. Nimittäin alkuun johtoa kääriessäni olen pari konetta menettänyt kun liitoskohta murtuu.

Minä tykkään ajaa lagoton turkin pari kertaa vuodessa alas. Yleensä teen sen keväällä ja syksyllä jos näyttelykäynnit sen sallii. Näin turkki uusiutuu. Tämän saman voi tehdä toki myös saksilla, mutta siihen kuluu aikaa hieman kauemmin. Varsinkin nuoren koiran turkki usein noin vuoden iässä on sellainen että vaikka kuinka kampaat, se vain takkuuntuu. Saat sen selväksi ja parin viikon kuluttua se on takussa. Toki näin ei käy jos turkkia on pidetty lyhyenä, mutta jos se on ollut pitkä ja harjaamatta, tämä on yleensä uuden koiran omistajan riesa. Turkin alas ajo auttaa asiaa.

Olen kuullut myös uskomuksen että ruskean lagoton turkin väri haalenee jos leikkaat turkin alas trimmauskoneella. En allekirjoita tätä uskomusta. Turkin pigmenttiin ei vaikuta leikataanko se juuresta vai vähän pidemmältä poikki.