9.3.2017

Ottaisinko Fungolaisen?

Harkitsetko lagotto tai podhalanski pentua? Mietitkö mistä sen ottaisit?
Jos pohdinnassa on, tulisiko sinulle fungolainen, kerron hieman siitä kuinka minä valitsen pennuille kodit.



Tällähetkellä ilmoittelen tulevista pentueista aktiivisimmin facebookin Kennel Fungo -sivulla. Nettisivut lakkasi toimimasta kun palveluntarjoaja vaihtui ja uudet on vielä työnalla. Tähän blogiin pyrin kirjottamaan ajan kanssa mahdollisimman paljon tietoa koiristani, minusta kasvattajana, kasvatustyöstä ja kaikesta koiriin liittyvästä.

Minun toiveeni olisi, että saisin puhelun pentua harkitsevalta. Puhelussa pystymme paremmin keskustelemaan siitä millaista koiraa etsit ja millaiseen paikkaan koira olisi tulossa. Pyrin vastaamaan kaikkiin sähköposti kyselyihin mutta yleensä vastaukseeni kirjaan että toivoisin soittoa.

Minulle kasvattajana on tärkeää tietää millaiseen perheeseen ja millaisiin olosuhteisiin pentu olisi tulossa. Puhelimessa voidaan puolin ja toisin kysyä niitä kysymyksiä mitä mieleen tulee. Jos sinua askarruttaa jokin koiriin tai rotuun liittyvä asia, kysy ihmeessä. Vastaan mielelläni ja kerron kasvattamistani roduista.

Jos puhelun jälkeen olemme puolin ja toisin sitä mieltä että fungolainen voisi muuttaa luoksenne, kirjataan nimi ylös varauslistaan. Otan vastaan alustavia varauksia pennuista. Tämä alustava varaus ei vielä sido sinua eikä minua mihinkään. Jos niin käy että päädytkin perumaan varauksen, se on täysin ok. Toivoisin kuitenkin että ilmoitat minulle ellei pennun hankkiminen olekaan ajankohtaista. Lopullinen päätös minulta siitä kuka saa pennun, tulee sitten kun olemme tavanneet kasvotusten.

Sen jälkeen kun pennut on syntynyt, pyrin viikon sisään ottamaan yhteyttä kaikkiin alustavan varauksen jättäneisiin. Kun tiedän montako urosta ja narttua syntyi, aletaan alustavasti katsoa mihin koteihin pennut voisi muuttaa kun sen aika on. Tässä vaiheessa ei kuitenkaan vielä päätetä mikä kenellekin muuttaa.



Pentujen ollessa 3-4 viikon vanhoja, voi niitä tulla katsomaan. Ensimmäiset viikot annan emän hoitaa rauhassa pentujaan. Näin minimoimme emän stressin pentujen ollessa pieniä. Stressi välittyy pentuihin ja vaikuttaa niiden luonteeseen. Kolmen viikon iässä kun pennut alkaa itse jo liikkua ja poistua laatikosta, ei emä enää voi niitä niin paimentaa ja luontaisesti ei stressaa enää vieraistakaan. Myös tautiriskin takia en päästä vieraita liian aikaisin kotiimme.

Edellytän että pentua harkitseva käy luonamme katsomassa pentuja ennen luovutusikää. Toisinaan välimatkaa on satoja kilometrejä mutta pidän tätä vierailua erittäin tärkeänä. Tämän vierailun jälkeen kun näemme toisemme, teen lopullisen päätöksen kuka saa pennun minulta. Minulle on erittäin tärkeää että yhteistyö uuden kodin välillä sujuu. Kun ostat koiran, se on sinun eikä vaatimuksia sen käytöstä jää kasvattajalle. Mutta jos koiran kanssa tulee haasteita, haluan olla apuna ja tukena kaikin tavoin miten vain voin. Ja olen erittäin otettu kun saan viestiä myös sillon kun kaikki menee hyvin.

Minun mielestä on tärkeää että näet millaisista oloista pentu on muuttamassa luoksenne. Myös siksi tämä vierailu ennen luovutusikää on tärkeä. Jos sinua kasvattajan luona vähänkään arveluttaa koirien tai pentuje elinympäristö tai hoito, älä ota pentua. Koskaan pelastaminen ei auta, sillä tapaa vain annat tilaa uusille pennuille. Myös tässä vaiheessa on vielä helppoa perua pennun varaus jos tuntuu siltä että kasvattajan kans ei yhteistyö pelaa tai et tule juttuun. Tässä vaiheessa varauksen peruminen on vielä täysin ok. Koira tulee perheenjäseneksi, siihen kiintyy valtavasti ja se elää parhaassa tapauksessa pitkään. On erittäin tärkeää että tulet kasvattajan kanssa juttuun. Ja minulle on tärkeää että uusi perhe käy tutustumassa luonamme pentujen elinympäristöön ja on varma siitä että haluaa minulta pennun.



Kun olen tavannut kaikki tulevat pentujen omistajat ja pennut kasvavat ja kehittyvät, alan miettiä mikä kenellekin sopisi luonteensa puolesta. Pyrin mahdollisuuksien mukaan ottamaan aina vastaan toiveet siitä, kuka minkäkin pennun haluaisi. Pentujen luonteissa on eroja. Siksi pyritään löytämään sopivan luonteinen pentu jokaiseen perheeseen. Lagottojen kohdalla väritoiveet otan mahdollisuuksien mukaan huomioon mutta pelkän väri perusteella en pysty pentuja jakamaan. Podhalanskien kohdalla ei väriä tarvii ajatella kun kaikki on valkoisia. =) Jos tulevat omistajat on kiinnostuneita näyttelyistä, pyritään kattomaan luonteeltaan ja rakenteeltaan potentiaalinen näyttelykoira. Minä en edellytä näyttelykäyntejä mutta ilahdun aina kun kasvatit käyvät näyttelyissä. Ja jos näyttely kiinnostaa, autan niin paljon kuin suinkin voin. On kuitenkin ok haluta pelkästään kotikoiraa. Jokaisesta koirasta ei koskaan tule näyttelytähteä eikä se ole kaikkien mieleinen harrastus. Tärkeintä minulle on se, että koira voi elää tasapainoista ja hyvää elämää uudessa perheessä harrastipa se mitä tahansa.

Pennut luovutetaan 9 viikon iässä ja täältä voit lukea miksi. On tärkeää että pennun muuttaessa uuteen kotiin, pystyt olla pennun kanssa vähintään viikon pari kotosalla. Sinä aikana voit opettaa pennulle yksinoloa. Pennulle on stressaavaa muuttaa sisarusten ja emän luota uuteen kotiin ja vielä stressaavampaa se on jos pentu joutuu heti jäämään yksin uudessa kodissa. Tämä voi laukaista jopa myöhemmin eroahdistuksen.

Kun pentu on muuttanut uuteen kotiin, olen mielelläni apuna niin paljon kuin voin ja tarvii. Et koskaan jää pentusi kanssa yksin. Neuvon mielelläni hoidossa, ruokinnassa ja koulutuksessa jos tarvit apua. Välimatkan takia voi olla että emme näe kovin usein mutta puhelin tavoittaa aina. Olen kouluttautunut eläinten kouluttajaksi, eläinten hoitajaksi ja käynyt kasvattaja-akatemian sekä lukuisia luentoja. Opiskelen mielenkiinnosta kokoajan lisää ja jaan tietoa mielelläni myös kasvattien omistajille.

Jos olet kiinnostunut fungo pennusta, soittele niin kerron lisää tulevista pentueista ja suunnitelmista. Ellen pysty vastaamaan puheluusi, soitan takaisinpäin ja voit toki soitella uudelleenkin. Jos mieltäsi askarruttaa joku rotuun, luonteeseen, terveyteen, hoitoon, ruokintaan tai koulutukseen liittyvä asia, ethän epäröi kysyä. Sähköpostillakin tavoitat ja puhelimitse pentuvaraukset. =)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti