7.3.2018

Kantavan ja imettävän nartun raakaruokinta

Olen tähän kirjoitukseen koonnut tietoa kantavan ja imettävän nartun raakaruokinnasta. Tämän kirjoituksen teksit pohjautuu omaan kokemukseeen ja käytännön oppiin. Tällä tavalla on meillä ruokittu kantavat ja imettävät nartut pian 30 pentueen ajan.

Kantavan nartun ruokinta ei ensimmäisten viikkojen aikana muutu millään tapaa jos narttu saa jo ennestään monipuolista ruokaa. Meillä tämä monipuolisuus tarkoittaa sitä että narttu saa vähintään viittä, joskus useampaakin eri lihalaatua ja sen lisäksi lihaisia luita. Ruokavalioon meillä normaalisti kuuluu nauta, sika, kana, kalkkuna, naudan maha, sian sisäelinseos ja jauhettu lohi. Joskus koirat saa myös poroa, lammasta tai hevosta. Ruokinta menee 50/50 periaatteella eli 50% lihoja vaihdellen (+kasvista) ja 50% lihaisia luita.

Koirat syö MUSHin lihoja ja niissä osassa (esim. nauta-mix, sika-mix, kana-mix, kalkkuna-mix) on kasvis valmiiksi joten sitä ei erikseen lisätä ruokaan. Lihaisat luut meillä on sian selkiä, naudan rustoluita, kanan kauloja, kanan siipiä, kanan selkiä tai kalkkunan kauloja.

Tiineyden aikana ei kannata tehdä suuria muutoksia nartun ruokinnassa. Jos ruokintaa haluaa muuttaa, se kannattaa tehdä hyvissä ajoin ennen astutusta. Ensimmäiset viikot astutuksen jälkeen mennään normaali ruokinnalla ja tiineysultran jälkeen kun on varmistunut että narttu on kantavana, aletaan pikkuhiljaa lisätä ruokaa. 3-4 viikon kohdalla useimmat nartut jättää hieman syömättä ruokaa ja voi olla jopa aamupahoinvointia hormonaalisista muutoksista johtuen.

Lagotot syö meillä normaalisti noin 2% painosnsa verran ruokaa päivässä eli 13 kg painavat nartut saa noin 260g ruokaa / päivä.

Tiineysultran jälkeen eli neljästä viikosta eteenpäin alan antamaan lagotto nartulle lisäruokaa seuraavasti:
5 viikkoa astutuksesta: lisäruokaa 20% = +50g
6 viikkoa astutuksesta: lisäruokaa 30% = +75g
7 viikkoa astutuksesta: lisäruokaa 40% = +100g
8 viikkoa astutuksesta: lisäruokaa 50% = +125g
9 viikkoa astutuksesta: lisäruokaa 60% = + 150g

Nartun lisäruokana olen nykyisin antanut MUSHin Vaisto Puppy lihapullia. Yksi lihapulla painaa n. 25g joten niistä on helppo lisätä ruokaan sopiva määrä.

Ruokamäärän lisäämisessä kannattaa ottaa huomioon myös tulevan pentueen koko. Jos on tiedossa että syntyy vain 1-2 pentua, en lisää ruokaa näin paljon. Tämän lisäruokinta määrän anna silloin kun pentuja on odotettavissa yli 5.

Muita huomioita tiineen nartun ruokinnassa: 

7 viikkoa astutuksesta siirryn antamaan kolme kertaa päivässä ruuan koska pennut kasvaa kohdussa ja ne saattaa painaa vatsalaukkuun varsinkin jos on iso pentue. Narttu ei silloin pysty syödä suuria määriä kerralla ruokaa.

7-8 viikkoa astutuksesta en anna enää kokonaisia luita tiineelle nartulle syötäväksi. Luut anna jauhettuna eli MUSHin jauhettu kana (sis. luut) on tässä hyvä.

Kun on kulunut 57 vuorokautta astutuksesta, jätän luun kokonaan pois ruokavaliosta koska se sulaa hitaammin. Narttu tyhjentää suolistonsa ennen synnytystä eikä ole hyväksi että vatsalaukussa tai suolistossa on sulamatonta luuta.

Synnytyksen lähestyessä narttu ei yleensä syö eikä sille kannta tarjota ruokaa. Vettä sensijaan tulee olla kokoajan tarjolla ja sitä kannattaa tarjota kesken synnytyksenkin. Yleensä nartut syö syntyvien pentujen jälkeiset, ja saa niistä paljon hyviä ravinteita ja energiaa. Osa suosittelee ettei jälkeisiä kannattaisi antaa syödä, minä en ainakaan niitä ota millään konstin pois kun ne on jo popsittu parempiin suihin. Osa suosittelee että vain 1-2 jälkeiset jottei tule ripulia mutta olen huomannut että raakaruokaa saavat nartut ei ole ripulia jälkeisistä saanut. Päinvastoin niissä on hyviä ravinteita jotka edesauttaa polttoja ja niistä saa energiaa synnytykseen.

Synnytysen jälkeen voi ruokaa alkaa tarjota taas normaalisit. Meillä ruoka täytyy tarjota 2-3 pävän ajan pentulaatikkoon kun emä ei malta tulla sieltä edes syömään ja harvemmin juomaankaan.

Ruokinnan lisät: 

Kantavan nartun ruokintaan olen noin 4-5 viikon kuluttua astutuksesta lisännyt Urticalcin ja Osteolis-valmistetta. Nämä ehkäsemään kalsium vajetta.

Tämän lisäksi koirat saa normaalistikin D-vitamiinia, Biotiinia ja Keeper-Mixiä. Keeper-Mix on yrttivalmiste ja sitä en kantavalle nartulle anna.

Imettävän nartun ruokinta

Imettäminen lisää nartun energian tarvetta melkoisesti. Tässäkin pitää tietysti ottaa huomioon pentueen koko mutta jos pentuja on enemmän kuin 5, on energian tarvekin jo melkoinen. Nyrkkisääntönä voi sanoa että ensimmäisellä imetysviikolla energiantarve on normaaliin verrattuna 1,5-kertainen, toisella imetysviikolla jo 2-kertainen ja kolmannella imetysviikolla 3-kertainen. 

Nartulle ei kannata antaa mahdottoman isoja määriä ruokaa kerralla vaan imetyksen aikana tarjotaan 3-4 kertaa ruokaa päivässä.

Imettävän nartun riittävästä nesteen saannista kannattaa huoehtia hyvin.